Intermittent Fasting

Je leest het goed. Naast dat madame al super moeilijk is met eten: spastische darm, veganistisch, geen frituur etc., ben ik ook begonnen met intermittent fasting. Al veel mensen in mijn omgeving waren hier mee bezig en na veel gesprekken werd ik meer en meer nieuwsgierig naar wat dat fasten nou zou inhouden. Zondag begon mijn research en mijn start met dit soort fasten. 


Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, afgekort IF, is GEEN DIEET. Het bepaald niet wat ik wel en niet mag eten gelukkig. Want aan diëten doe ik zeker niet. Het houdt in dat je tussen een bepaalde tijd wel en een bepaalde tijd niet mag eten op een dag.

De bekendste vorm, deze vorm gebruik ik ook, is het 16-8 uur dieet. Hier eet je 8 uur op een dag en eet je 16 uur niet. Dit is natuurlijk vooral als je slaapt. Ik heb gekozen dat ik eet tussen 12:00uur en 20:00uur. Dit heeft er vooral mee te maken dat ik vaak laat pas kan avondeten.

 

Waarom zou je dit willen doen?

Door intermittent fasting kan je afvallen. Dit is niet mijn reden. Mijn reden is dat het positieve gezondheidseffecten heeft op je lichaam, je hersenen en het kan je zelfs helpen om langer te leven. Veel van die positieve gezondheidseffecten zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH: Human Gowth Hormone) en een verbetering van de insulinegevoeligheid.

 

Intermittent fasting is super slecht!

Veel mensen die hier voor het eerst van horen, ik ook, denken dat het super slecht voor je is. Mijn eerste reactie was ook dat je dan je ontbijt overslaat en dat is juist super belangrijk. Het komt er vooral op neer dat het niet uit maakt qua gewicht of je wel of niet ontbijt (volgens onderzoek), er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat je stofwisseling sneller wordt van het vijf a zes keer eten op een dag. Het maakt voor je stofwisseling niet uit hoe vaak je op een dag eet. Je verliest geen spiermassa als je niet eet. Je lichaam slaat veel eten op als vet. Intermittend fasting is bijvoorbeeld heel goed voor bodybuilders door de aanmaak van het groeihormoon. Ook hoorde ik iets over dat als je aan het vasten bent je lichaam dan in spaarstand zou gaan. ‘Vroeger’, ook wel in de periode van de oermens, waren er regelmatig periodes waarin er noodgedwongen moest worden gevast. Daarom hebben we die spaarstand ook, want als de jacht mislukte had je geen eten. Komt je lichaam in deze spaarstand dan wordt je metabolisme vertraagd. Hierdoor gaat het lichaam zuiniger om met de vetvoorraden waardoor de kans groter wordt dat er wat eten werd gevonden voordat we dood zouden gaan van de honger. Je lichaam raakt niet in de spaarstand als je een maaltijd overslaat. Je lichaam raakt pas op z’n vroegst in zijn spaarstand als je 60 uur niets hebt gegeten.

https://happyhealthy.nl/intermittent-fasting/

 

 

Intermittent fasting juist goed?!

De afgelopen jaren zijn we veel meer gaan eten en minder gaan bewegen. Hierdoor zijn we het vasten ‘verleerd.’

In het verleden hadden de meeste mensen fysiek werk en nu is het zittende werk dominanter. Ook hebben we 24 uur per dag, zeven dagen in de week voedsel tot onze beschikking. Je hoeft nooit honger te hebben.

Door het gebrek aan bewegen en het constante eten is de insulineweerstand een gigantisch gezondheidsprobleem geworden. Hierdoor is er ook een enorme groei in diabetes type 2 zichtbaar.

Onze moderne leefstijl pas niet bij de genen die we hebben. De genen die zijn afgesteld op het eet- en leefpatroon zoals we die kenden in het late paleolitische tijdperk zo’n 50.000 – 10.000 jaar geleden.

In deze periode hebben we ons ontwikkeld om te overleven in een omgeving waarin er periodes waren waarin veel werd gegeten en periodes waarin er helemaal niet werd gegeten. De theorie is dat we deze periode nog steeds nodig hebben voor een optimaal metabolisme. Met intermittent fasting krijgen we die periodes weer wat terug.

 

Voordelen intermittent fasting

Hieronder benoem ik grote voordelen van dit soort fasting:

1.       Afvallen en verlies van buikvet

2.       Herstel van lichaamscellen en genen

3.       Vermindering van oxidatieve stress en inflammatie

4.       Vermindert de kans op diabetes type 2

5.       Verlaagt het risico op kanker en Alzheimer

6.       Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

7.       Verbetert de hersenfunctie

8.       Anti aging effecten

9.       Meer uithoudingsvermogen en sneller herstel

 

Intermittent fasting vrouwen

Helaas moet je als vrouw zijnde toch wat meer oppassen als je dit soort fasting gaat toevoegen in de leefstijl. Een onderzoek toonde aan dat de insulinegevoeligheid bij vrouwen slechter werd. Dit was een onderzoek op ratten (kan echt niet), die aantoonde dat vrouwtjes ratten uitmergelde, vermannelijkte, onvruchtbaar werden en dat de menstruatie cycli werd overgeslagen. Er zijn veel meldingen van vrouwen waarbij de menstruatie stopte, maar toen de fasting werd beëindigd dit weer op gang kwam.

 

Begin als vrouw zijnde ook geleidelijk en laat het lichaam wennen hieraan. Luister goed naar je lichaam.